Sorggrupper

Sorg er kærlighedenspris

Sådan siger man, men sorg er måske snarere kærlighed, der er blevet hjemløs. Ingen går igennem livet uden at opleve at miste, for sorg er et grundvilkår. En sorggruppe er et intensivt sorgbearbejdningsforløb, som har til formål at give deltagerne nogle redskaber, til netop at leve med sorgen som et vilkår.  Det er så givende at dele erfaringer med andre i samme situation i sorggruppen, og opleve at man er fælles om sorgen som vilkår. Som gruppe går vi med hinanden et stykke på vejen, så vi hver især kan få mere livskraft og livsmod, til at gå videre på hver vores vej.      

Jeg har kørt sorggrupper på Djursland de sidste år. Sorggrupperne er et tilbud for alle der har mistet, og løber over 8 gange, hvor vi hver gang afslutter med kaffe.  Det er Norddjurs Vestre pastorat som udbyder sorggrupperne, med mig som sorggruppeleder, og der kører fire forløb om året.  Sorggrupperne foregår i en af sognegårdene i Norddjurs Vestre pastorat (vi skifter location til hvert 8 ugers forløb), men man behøver ikke at være bosiddende i et af sognene i Norddjurs Vestre for at deltage.

Du er velkommen til at tage kontakt til mig, hvis du ønsker at være med i et sorggruppeforløb i Norddjurs Vestre pastorat (det er gratis at deltage). Du er også meget velkommen til at kontakte mig for at høre om priser mv., hvis du ønsker at booke mig til at starte et tilsvarende forløb op et andet sted.

Jeg har kørt sorggrupper i 4 år. Udover mine faglige kompetencer har jeg selv gået vejen, idet jeg mistede begge mine forældre tidligt efter to vidt forskellige svære sygdomsforløb.

Udtalelser fra deltagere:

Randi, 41 år

At deltage i et 8 ugers sorgforløb var grænseoverskridende, da jeg mistede min mor kun 16 dage før den første mødegang, men ikke noget jeg har fortrudt.

Jeg blev mødt med forståelse, interesse og hjælpsomhed både af andre deltagere samt af dem, der ledede forløbet.

Jeg fik mulighed for at sætte ord på min sorg, og få mine tanker og følelser sat i perspektiv.

Jeg fik mulighed for i et sikkert rum at græde, grine, spekulere, blive udfordret i min tankegang og lære. Jeg fik strategier til at håndtere min sorg – til glæde for både mig selv og min familie.

Jeg var ikke ny i min sorg, da min mor var syg over længere tid, og vi tog hul på sorgen sammen undervejs i hendes sygdomsforløb. Derfor var jeg klar så hurtigt efter hendes død til at bearbejde de nye dele af sorgen, som kommer efter dødens indtræden. Til at lære at leve uden en så vigtig del af mig.

Mange vil sikkert have brug for at vente længere tid, før de kan gå i gang med at bearbejde deres sorg på den måde et samlet forløb, som dette er.

Jeg vil gerne anbefale det sorgforløb, som Hanne Louise gennemfører. Det har fået mig ud på den anden side på en måde, så jeg kan fungere i mit liv som en person, der lever videre med sorgen som et livsvilkår.

Kirsten, 74 år

Der kom en indbydelse, til Sorggruppe. Jeg ville prøve, selv om jeg godt nok lidt er en lukket person som ikke plejer ikke at åbne op for mine inderste følelser.

I år 2017 mistede jeg min yngste bror, år 2019 mistede jeg min anden lillebror, begge var de ramt af kræft. Disse to dødsfald forandrede min hverdag, så da der blev indbudt til en Sorggruppe tog jeg imod indbydelsen.  Vi var fem personer, som havde hver vores sorg og savn at leve med. Der var fra vores første aften en rigtig god kemi mellem os, og det var intet problem at åbne sig og fortælle om hvordan tabet af mine brødre havde påvirket mig. Vi sad jo hver med vores oplevelse af det sorgen havde bragt ind i vores liv. Dejligt at høre hvordan andre havde taklet deres sorg, savn og afsked med en eller flere personer de holdt af.

Vores underviser Hanne Louise Eyermann, havde en god måde at spørge ind til vores sorg og savn på, og en god måde til at få os til at åbne op for vores inderste følelser og det som gjorde mest ondt på os. Det var dejligt befriende at tale om det i et forum, hvor vi kunne græde og grine med hinanden, et forum hvor man vidste at tingene ikke kom længere end inden for de fire vægge. Livsbekræftende at høre de andres fortælling om deres forløb, hvordan vi hver på vores måde taklede det at miste. Vi fik rigtig mange gode snakke sammen og med vores underviser. Vi lærte også hvordan vi kan fokusere på de positive oplevelser vi havde med vores kære. At livet går videre, at vi igen skal ud i hverdagen og tage del i det som sker ude i verden. Et godt forløb som jeg varmt kan anbefale til alle der har mistet, vær ikke bange for at melde jer på, vær ikke bange for at lade andre personer få indblik i netop den sorg du bærer på, der er så stor hjælp at hente i det.

Cand.theol. Hanne Louise Eyermann

Præst, certificeret terapeut og stresscoach

+45 25 70 80 28

Djursland, Aarhus, Randers og omegn

Kontakt@livsmedvandring.dk